Monday, March 19, 2007

Scapa de astenie!!!


Vine vine priimavara, astenie-n toată ţara!!! Asta aş fi fost tentata să spun in ultimele doua sau trei saptamini cind pur si simplu nu mai aveam nici energie si nici chef sa mai fac nimic. Evident, nu aveam nici un dubiu ca am devenit, pentru prima oara in viata mea, victima unei afectiuni foarte in vogă, respectiv astenia de primăvară. Totusi, inainte de a da „lua cu asalt“ (dupa trei ani, incă îmi place la nebunie clişeul ăsta!) farmacia de lînga gară, unde am vazut un afis mare ce lauda un medicament minune împotriva astenie, am hotărît să mai aflu si eu vreo două lucruri despre maladia asta mai răspîndita decit gripa. Si pentru că sînt fată bună, vă povestesc si vouă ce am aflat.
Doar pentru ca într-o zi te simţi obosit, nervos sau irascibil nu înseamnă că eşti victima asteniei. Astenia este, după cum explică specialiştii, o slăbire generală a organismului, simptomele ei fiind multiple. Ea este cauzată de faptul că organismul îşi epuizează o mare parte de resurse în anotimpul rece.
Deşi schimbarea de temperatură este şi slabiciunea pe care o resimte corpul nostru în urma lunilor de iarnă sînt printre cei mai frecvenţi factori care declanşează astenia, există şi alte cauze. Studiile au demonstrat că nevrozele stau la baza a 75% dintre astenii dar ele pot fi provocate şi de boli interne, infecţioase, metabolice, neurologice sau hematologice. Dacă banuieşti că acesta este şi cazul tău, atunci cel mai indicat este să consulţi un medic.
Am vorbit mult despre ce este si despre ce declanşează boala dar să aruncăm o privire pe lista cu simptome:
· Oboseală, chiar dacă ai dormit suficient (adică între 6 şi 8 ore pe noapte),
· Stare de moleşeală, mai ale în jurul orelor 10-11 dimineaţa,
· Stări de anixetate,
· Scăderea puterii de concentrare,
· Epuizare fizică şi psihică,
· Lipsa poftei de mîncare,
· Tulburări ale somnului,
· Dureri de cap ş.a.
Evident, medicina tradiţională ofera soluţii dar înainte de hotărî să laşi sute de mii de lei la farmacie, poate ar trebui sa afli ce alternative îţi oferă medicina naturistă:
· Bea dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar cu apă sau suc de fructe în care ai pus două linguri de polen şi o linguriţă de miere,
· Produsele apicole se pot dovedi şi ele foarte utile (extract de propolis, tinctură de propolis cu miere, uleiuri aromatice cu adaos de miere etc.)
· Lăptişorul de matcă ajută la reechilibrarea sistemului nervos datorită vitaminelor din grupa B
· Ginsengul este şi el un stimulent al sistemului nervos
· Ceaiul de sunătoare ajută la îmbunătăţirea tonusului şi la evitarea depresiilor
La toate aceste remedii se adaugă adoptarea unei alimentaţii sănătoase, bogată în fructe, legume, lactate sau cereale integrale. În plus, mierea şi dulciurile oferă energie şi asigură o bună funcţionare a creierului. Atenţie însă şi la numărul de calorii!
Truc: Mărarul este un bun remediu împotriva asteniei! Trebuie să pui la macerat, timp de 8 zile, 20 de linguri de seminţe de mărar într-un litru de vin roşu. După ce timpul recomandat a expirat, filtrează-l şi bea un păhărel după fiecare masă. Vei simţi cum îşi recapeţi energia!

No comments: