Friday, March 9, 2007

Uleiul de masline - elixir de sanatate si frumusete


Datorita numeroaselor sale virtuti dietetice si medicinale, uleiul de masline a reusit sa se impuna in numeroase tari europene cum ar fi Spania, Grecia, Italia, Portugalia si, incet-incet, isi cistiga un loc de cinste si in alimentatia romanilor. Totusi, pentru ca popularitatea sa a crescut semnificativ abia in ultimele doua decenii, putini stiu ca maslinul era cultivat, inca de acum 5000 de ani, in Palestina, Siria si Fenicia. Pentru ca, in Lumea Veche, uleiul de masline era un produs mult prea pretios, el nu era destinat consumului alimentar. Egiptenii il utilizau pentru a-si hrani si intretine parul in timp ce grecii isi masau muschii cu ulei de masline inainte de a merge la razboi.

Cu timpul insa el a reusit sa se impuna atit in alimentatie cit si in cosmetica. In prezent exista numeroase tipuri de ulei de masline. Culoarea poate varia de la verde intens la galben auriu, poate fi dulce-amarui, cu gust mai puternic sau mai usor sau pot avea diferite arome. Cel mai bun ulei de masline este cel "extra-virgin", facut direct din sucul de masline. Acest tip de ulei poate fi folosit cu succes in locul grasimilor animale care nu au agenti anti-oxidanti.

In ciuda celor enumerate mai sus, ar fi o adevarata risipa sa-i limitam "aria de actiune" doar la bucatarie. El este un remediu formidabil pentru diverse afectiuni. Iata doar citeva dintre cele mai frecvente utilizari ale sale:


  • afectiuni hapatice: dimineata, pe stomacul gol, cu 20 de minute inainte de masa, se iau 1-2 ligurite de ulei curat, obtinut din prima presare la rece;

  • constipatie: beti 20-40 ml ulei de masline seara, inainte de culcare;

  • paradentoza: se maseaza gingiile cu ulei de 2-3 ori pe zi;

  • caderea parului: frictionati piele capului cu ulei seara, inainte de culcare si apoi acoperiti capul. Repetati operatia timp de 10 zile;

  • dureri reumatismale: este recomandat sa se dea prin razatoare o capatina de usturoi pe care sa o lasati la macerat 2-3 zile in 200 ml de ulei. Preparatul se foloseste apoi pentru a masa locul dureros;

  • arsuri: amestecati ulei de masline cu albusul unui ou si apoi aplicati-l pe zona afectata;

  • crapaturi ale pielii: aplicati pe zonele afectate un amestec in doze egale de ulei de masline si glicerina;

  • osteoporoza: uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor;

  • piele deshidratata: se recomanda masarea tenului cu ulei de masline zilnic, timp de doua sau trei saptamani. Specialistii spun ca, la finalul tratamentului, pielea dumneavoastra isi va recapata aspectul catifelat.

No comments: