Monday, March 19, 2007

Salonul de frumusete din bucatarie


Vremea frumoasă ce a venit odată cu zilele lui Martie a trezit domniţele din amorţeala iernii şi le-a sporit dorinţa de a fi frumoase şi de a avea şi mai multă grijă de corpul lor. Eu sînt convinsă că din programul zilnic de înfrumuseţare nu ar trebuii să lipsească produsele naturale aşa că vă propun cîteva trucuri eficiente, ieftine şi la îndemîna oricui.
Pentru ten:

Tenul nostru are nevoie acum de un tratament care să îl ajute să depăşească problemele cauzate de temperaturile scăzute din timpul iernii. Pentru o piele netedă şi un plus de luminozitate amestecă două linguri de smîntînă cu două linguri de miere şi întinde produsul rezultat pe faţă cu mişcări delicate şi circulare. Amestecul trebuie îndepărtat cu un prosop umed, nu cu apă!
Pentru tonifiere poţi apela la un truc extrem de eficient: taie o felie de portocală şi masează-ţi faţa cu ea. Aceasta hrăneşte şi întinde pielea.
Pentru ochi:

Dacă ai lucrat pînă tîrziu aseară sau, dimpotrivă, ai petrecut pînă dimineaţă, poţi scăpa rapid de cearcăne dacă tai două felii subţiri de măr şi le aplici pe cearcăne. Pungile se retrag, cearcănele dispar şi pielea devine netedă datorită vitaminelor A şi C. Un efect asemănător se obţine şi dacă aplici linguri reci pe pleoape.

Pentru decolteu:

Se spune că cel mai eficient mijloc de a stabili vîrsta unei femei este să îi priveşti zona decolteului. Pielea de aici este la fel de sensibilă ca şi cea de pe faţă şi nu trebui să aşteptăm să treacă timpul pentru a începe să o îngrijim. Pentru a preveni îmbătrînirea decolteului nu aveţi nevoie de produse scumpe ori de vizite la salonul de cosmetică. Tot ce îţi trebui sînt două-trei linguriţe de suc de lămîie, puţin ulei, pătrunjel tocat şi un gălbenuş. Amestecă bine ingredientele şi întinde apoi ce ai obţinut pe toată zona decolteului. Lasă să acţioneze 15 minute după care îndepărtează amestecul cu apă călduţă.

Pentru păr:

Dacă vrei un păr sănătos şi strălucitor clăteşte-l, după ce îl speli, cu un litru de apă în care ai pus două linguri de suc de lămîie sau oţet de mere. Pe lîngă strălucire, acest amestec îţi va conferi şi protecţie împotriva mătreţii.

Pentru piele catifelată:

Dacă ai pielea uscată, atunci sigur ştii că aceasta are nevoie de îngrijire specială. Amestecă două linguri de sare de mare şi patru linguri de ulei de măsline şi masează-te cu mişcări circulare pe pielea udă. Lasă amestecul să acţioneze cinci minute, clăteşte-te şi apoi tamponează pielea cu un prosop moale. Dacă vei repeta tratamentul la două săptămîni, pielea ta va căpata mai multă fermitate şi un aspect sănătos. Pentru un plus de catifelare, toarnă un litru de lapte integral în apa din cadă. Fiind foarte hrănitor, acesta asigură o îngrijire fină şi delicată.

Scapa de astenie!!!


Vine vine priimavara, astenie-n toată ţara!!! Asta aş fi fost tentata să spun in ultimele doua sau trei saptamini cind pur si simplu nu mai aveam nici energie si nici chef sa mai fac nimic. Evident, nu aveam nici un dubiu ca am devenit, pentru prima oara in viata mea, victima unei afectiuni foarte in vogă, respectiv astenia de primăvară. Totusi, inainte de a da „lua cu asalt“ (dupa trei ani, incă îmi place la nebunie clişeul ăsta!) farmacia de lînga gară, unde am vazut un afis mare ce lauda un medicament minune împotriva astenie, am hotărît să mai aflu si eu vreo două lucruri despre maladia asta mai răspîndita decit gripa. Si pentru că sînt fată bună, vă povestesc si vouă ce am aflat.
Doar pentru ca într-o zi te simţi obosit, nervos sau irascibil nu înseamnă că eşti victima asteniei. Astenia este, după cum explică specialiştii, o slăbire generală a organismului, simptomele ei fiind multiple. Ea este cauzată de faptul că organismul îşi epuizează o mare parte de resurse în anotimpul rece.
Deşi schimbarea de temperatură este şi slabiciunea pe care o resimte corpul nostru în urma lunilor de iarnă sînt printre cei mai frecvenţi factori care declanşează astenia, există şi alte cauze. Studiile au demonstrat că nevrozele stau la baza a 75% dintre astenii dar ele pot fi provocate şi de boli interne, infecţioase, metabolice, neurologice sau hematologice. Dacă banuieşti că acesta este şi cazul tău, atunci cel mai indicat este să consulţi un medic.
Am vorbit mult despre ce este si despre ce declanşează boala dar să aruncăm o privire pe lista cu simptome:
· Oboseală, chiar dacă ai dormit suficient (adică între 6 şi 8 ore pe noapte),
· Stare de moleşeală, mai ale în jurul orelor 10-11 dimineaţa,
· Stări de anixetate,
· Scăderea puterii de concentrare,
· Epuizare fizică şi psihică,
· Lipsa poftei de mîncare,
· Tulburări ale somnului,
· Dureri de cap ş.a.
Evident, medicina tradiţională ofera soluţii dar înainte de hotărî să laşi sute de mii de lei la farmacie, poate ar trebui sa afli ce alternative îţi oferă medicina naturistă:
· Bea dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar cu apă sau suc de fructe în care ai pus două linguri de polen şi o linguriţă de miere,
· Produsele apicole se pot dovedi şi ele foarte utile (extract de propolis, tinctură de propolis cu miere, uleiuri aromatice cu adaos de miere etc.)
· Lăptişorul de matcă ajută la reechilibrarea sistemului nervos datorită vitaminelor din grupa B
· Ginsengul este şi el un stimulent al sistemului nervos
· Ceaiul de sunătoare ajută la îmbunătăţirea tonusului şi la evitarea depresiilor
La toate aceste remedii se adaugă adoptarea unei alimentaţii sănătoase, bogată în fructe, legume, lactate sau cereale integrale. În plus, mierea şi dulciurile oferă energie şi asigură o bună funcţionare a creierului. Atenţie însă şi la numărul de calorii!
Truc: Mărarul este un bun remediu împotriva asteniei! Trebuie să pui la macerat, timp de 8 zile, 20 de linguri de seminţe de mărar într-un litru de vin roşu. După ce timpul recomandat a expirat, filtrează-l şi bea un păhărel după fiecare masă. Vei simţi cum îşi recapeţi energia!

Friday, March 9, 2007

Uleiul de masline - elixir de sanatate si frumusete


Datorita numeroaselor sale virtuti dietetice si medicinale, uleiul de masline a reusit sa se impuna in numeroase tari europene cum ar fi Spania, Grecia, Italia, Portugalia si, incet-incet, isi cistiga un loc de cinste si in alimentatia romanilor. Totusi, pentru ca popularitatea sa a crescut semnificativ abia in ultimele doua decenii, putini stiu ca maslinul era cultivat, inca de acum 5000 de ani, in Palestina, Siria si Fenicia. Pentru ca, in Lumea Veche, uleiul de masline era un produs mult prea pretios, el nu era destinat consumului alimentar. Egiptenii il utilizau pentru a-si hrani si intretine parul in timp ce grecii isi masau muschii cu ulei de masline inainte de a merge la razboi.

Cu timpul insa el a reusit sa se impuna atit in alimentatie cit si in cosmetica. In prezent exista numeroase tipuri de ulei de masline. Culoarea poate varia de la verde intens la galben auriu, poate fi dulce-amarui, cu gust mai puternic sau mai usor sau pot avea diferite arome. Cel mai bun ulei de masline este cel "extra-virgin", facut direct din sucul de masline. Acest tip de ulei poate fi folosit cu succes in locul grasimilor animale care nu au agenti anti-oxidanti.

In ciuda celor enumerate mai sus, ar fi o adevarata risipa sa-i limitam "aria de actiune" doar la bucatarie. El este un remediu formidabil pentru diverse afectiuni. Iata doar citeva dintre cele mai frecvente utilizari ale sale:


  • afectiuni hapatice: dimineata, pe stomacul gol, cu 20 de minute inainte de masa, se iau 1-2 ligurite de ulei curat, obtinut din prima presare la rece;

  • constipatie: beti 20-40 ml ulei de masline seara, inainte de culcare;

  • paradentoza: se maseaza gingiile cu ulei de 2-3 ori pe zi;

  • caderea parului: frictionati piele capului cu ulei seara, inainte de culcare si apoi acoperiti capul. Repetati operatia timp de 10 zile;

  • dureri reumatismale: este recomandat sa se dea prin razatoare o capatina de usturoi pe care sa o lasati la macerat 2-3 zile in 200 ml de ulei. Preparatul se foloseste apoi pentru a masa locul dureros;

  • arsuri: amestecati ulei de masline cu albusul unui ou si apoi aplicati-l pe zona afectata;

  • crapaturi ale pielii: aplicati pe zonele afectate un amestec in doze egale de ulei de masline si glicerina;

  • osteoporoza: uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor;

  • piele deshidratata: se recomanda masarea tenului cu ulei de masline zilnic, timp de doua sau trei saptamani. Specialistii spun ca, la finalul tratamentului, pielea dumneavoastra isi va recapata aspectul catifelat.

Tuesday, March 6, 2007

Ce si cum

Unii sufera de claustrofobie, altii de agorafobie, de arahnofobie si lista ar putea continua. Oricum ar fi, toti ne temem de ceva. Eu, de exemplu, sufar de "medicofobie" (practica la UMF a contribuit semnificativ la accentuarea problemei!). Tot ce tine de oameni in halate albe si cu stetoscopul atirnat de git ma ingrozeste iar daca mai are in dotare si vreo seringa cu un ac de dimensiuni "respectabile" deja vad cum mi se deruleaza filmul vietii prin fata ochilor. Si uite asa se face ca, de frica lu' domn' doctor, am dezvoltat eu o pasiune pentru medicina naturista, pentru "buruieni" medicinale, ceaiuri, decocturi si altele asemenea. Acestui domeniu ii va fi dedicat blogul meu. Ca sa nu mai lungim povestea in mod inutil, nu va mai spun decit "enjoy!" si ... sper sa va fie de folos informatiile pe care le veti gasi aici! (sa speram ca vor fi cit mai multe!) :)